RV25-kandidater

15. marts 2025

Præsentation af Claus Ljungberg Jørgensen, Venstre i Københavns spidskandidat til RV25

Jeg hedder Claus Ljungberg Jørgensen og blev den 5. marts valgt som Venstres spidskandidat i København til regionsvalget i efteråret 2025. Den 20. marts afholdes der opstillingsmøde, hvor Venstre i Københavns storkreds (inklusive Frederiksberg, Dragør og Tårnby) skal vælge sin spidskandidat. Jeg stiller op og håber på opbakning, da dette vil give mig en plads i top 10 sammen med øvrige storkredskandidater i Østdanmark og muligvis en endnu bedre placering ved senere opstillingsmøder. Ud over at jeg mener at have noget værdifuldt at bidrage med, er en stemme på mig også en stemme for repræsentation af Københavns Kommune i det nye regionsråd.

Hvem er jeg?
Jeg er 52 år, uddannet økonom (cand.merc.) og bor på Amager. I over 20 år har jeg arbejdet med IT- og forretningsprojekter i både private og offentlige organisationer, primært som leder og projektleder. Jeg har deltaget i bestyrelsesarbejde i Venstre i København og på Amager og har desuden været domsmand samt siddet i skatteankenævnet. Jeg har altid været liberal og stemt på Venstre og vil arbejde for, at vores parti hverken bliver for socialdemokratisk eller for nationalkonservativt. Jeg tror grundlæggende på mest mulig frihed under ansvar og lighed for loven, men også på lige adgang til uddannelse og sundhed samt et fair socialt sikkerhedsnet. Disse principper vil danne grundlaget for mit politiske arbejde.

Hvad vil jeg?
Det danske sundhedsvæsen står over for store udfordringer: en voksende ældre befolkning, flere børn og unge med psykiske diagnoser samt stigende forventninger til service. Samtidig er ressourcerne begrænsede, ikke mindst på grund af mangel på personale. Sundhedsreformen er et vigtigt skridt, men den skal implementeres i praksis. Desværre har den primært fokuseret på omorganisering inden for eksisterende rammer og principper og er ikke synderligt politisk ladet. Den tager f.eks. ikke fat på hårde prioriteringer og privatisering. Prioriteringer skal foretages af politikere – ikke af personalet, som det ofte ender med i dag.

Områder, jeg vil arbejde for:

  • Prioritering, privatisering og valgfrihed
    Vi bør overveje, hvad det offentlige skal løse – og hvad det ikke skal løse – for at sikre den bedste basale behandling for flest mulige mennesker. Brugerbetaling kan være et middel, f.eks. for ydelser som ekstra mad og overnatninger udover det nødvendige samt gebyrer for manglende fremmøde til operationer og behandlinger. Den private sektor, enten offentligt finansieret eller via forsikringsordninger, udgør en vigtig kapacitet, som vi ikke kan undvære – eksempelvis inden for børne- og ungepsykiatrien.
  • Optimering af systemer, smarte løsninger og kunstig intelligens
    De rette systemer og processer kan sikre bedre sammenhæng i patientforløb, f.eks. på tværs af enheder og mellem region og kommuner. Dette fungerer ikke optimalt i dag. Smarte løsninger som telemedicin, lægebusser i yderområder og kunstig intelligens til planlægning og diagnosticering bør udnyttes langt bedre.
  • Forebyggelse og tidlig indsats inden for psykiatrien
    Især for børn og unge. Mange ressourcer går tabt, hvilket har store konsekvenser for samfundet. Det handler ikke kun om økonomi, men også om menneskelige skæbner og livskvalitet. Samtidig skal vi være opmærksomme på ikke at sygeliggøre normale udsving og huske at understøtte incitamenterne til, at den enkelte tror på sin egen indsats og muligheder i livet.

De to første områder handler om optimering – ikke blot om at tilføre flere penge. Jeg mener, at jeg kan bidrage med min erfaring inden for projektstyring, økonomi og forandringsledelse samt med viden om smarte digitale løsninger. Jeg har personligt haft sundhedsvæsnet tæt inde på livet. Jeg har to store teenagebørn med psykiske diagnoser og ved, hvor svært systemet kan være at navigere i. De har det dog godt. Jeg har også venner og familie, der arbejder som social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker, læger og ledere i sundhedsvæsnet, så dette er et emne, der ofte bliver diskuteret i mit private liv.

Andre vigtige punkter i mit kandidatur:

  • "Hovedstaden great again"
    Hovedstaden er nu en del af den nye store region Øst, som bl.a. skal løfte niveauet i mere udfordrede dele af Sjælland. Selvom hovedstaden gennemsnitligt set er bedre stillet, har vi også egne områder med store udfordringer. Vi skal sikre, at hovedstaden ikke bliver forfordelt i det nye system.
  • Involvering af vælgerforeninger og bestyrelser
    Det er vigtigt for mig at involvere det politiske bagland i mit arbejde, både når det gælder valgprogrammet og det egentlige arbejde i regionen, hvis jeg vælges.
  • Koordinering af budskaber
    Venstres budskaber bør være koordinerede, så de ikke stritter i for mange retninger. Jeg har erfaring med strategisk kommunikation og mener, at vi som parti bør stå sammen om klare grundprincipper og temaer.

Opsummeret vil jeg bidrage med:

  • Ledelseserfaring og viden om økonomi og forandringsledelse i store organisationer.
  • Visioner og mod til at drive en liberal dagsorden.
  • En involverende tilgang til partiets bagland.


På et opstillingsmøde den 5. marts valgtes Claus Ljungberg Jørgensen til spidskandidat for Venstre i København til regionsrådsvalget den 18. november.

Claus er således også på valg til posten som spidskandidat for hele Københavns Storkreds. Dette valg afgøres på et medlemsmøde i Kedelhallen på Frederiksberg den 20. marts.

Det er endnu uvist, hvor mange pladser, Venstre i København vil kunne råde over på den samlede opstillingsliste for regionen, men i det omfang vi bliver tildelt flere pladser, vil de i prioriteret rækkefølge tilfalde de følgende kandidater:

  1. Torben Skytte Raahede
  2. Jens-Kristian Lütken
  3. Louise Theilade Thomsen
  4. Cille Egholm
  5. Claus Buch